Vuolukivi

Runsaat 2,2 miljardia vuotta sitten maapallo oli monessa mielessä kehityksensä alkutaipaleella. Varsinaisia eläviä olentoja ei vielä ollut, ensimmäiset yksisoluiset alkoivat kasaantua ryhmiin ja näin muodostaa pohjaa elämälle. Mannerlaatat olivat liikkeessä hakien paikkaansa. Vulkaaninen toiminta oli erittäin aktiivista jopa nykyisen Suomen alueella, joka on yksi vanhimpia geologisia alueita maapallolla.

Mannerlaatat törmäsivät nykyisen itärajamme tietämillä ja maan ohut, kiinteä pintakerros poimuttui vuorijonoksi, jonka huiput olivat Mt Everestiä korkeammalla. Näiden ”poimujen” alle muodostui valtavia ilmataskuja, jotka täyttyivät maankuoren sulasta kiviaineksesta. Siellä, kahden mannerlaatan puristuksessa, yli yhdeksän kilometriä korkeiden vuorenhuippujen alla vuolukivi sai ainutlaatuiset ominaisuutensa.

Vuolukivi uinui maan povessa miljardeja vuosia, kunnes uusi, raju luonnonilmiö jääkausi ”höyläsi” vuorijonon pois ja mahdollisti vuolukiven hyödyntämisen.

Vuolukiven ominaisuudet

Äiti luonto antoi vuolukivelle mystisen kyvyn kestää arktisen luonnon rasitusta. Se kestää tulen ja hyytävän pakkasen. Se varaa nopeasti itseensä niin kuumaa kuin kylmääkin. Ja niin pitkään, niin kovin pitkään se lämpötilansa säilyttää. Tässä on yksi merkittävä HUKKA-tuotteiden vahvuus.

Vuolukivi on pehmeää ja taipuu nöyrästi taitajan tahtoon. Kivi on kuitenkin erittäin tiivis ja painava. Vuolukivi ei ime nesteitä eikä makuja. Se onkin tarkoin testattu ja elintarvikekäyttöön hyväksytty.

Tulikiven harmaa vuolukivi on sitkeä kivi, joka kestää hyvin ajan kulutusta. Siinä on jotakin ikuista ja perisuomalaista.

Vuolukiven tekniset tiedot

Vuolukivi on pehmeistä ja keskikovista mineraaleista muodostunut kivilaji, jota voidaan helposti sahata, sorvata ja veistää. Sen mineraalinen koostumus on :

  • Talkki 40 – 50 %
  • Magnesiitti 40 – 50 %
  • Penniniitti 5 – 8 %

Talkkipitoisuus tekee vuolukivestä helposti työstettävän. Suuri magnesiittipitoisuus antaa muita vuolukiviä paremmat lujuusominaisuudet.

Vuolukiven tiheys on 2980 kg/m3. Sulamispiste on n. 1640 C. Lämmönjohtokyky on 6,4 W/ (mK).

Vuolukiven kemiallinen kestävyys on erittäin hyvä. Se täyttää Suomen elintarvikeasetuksen 16 § vaatimukset elintarvikekelpoisuudesta.