Vaalea leipä

PERUSTAIKINA:

2,5 desilitraa vettä
25 grammaa hiivaa
1 teelusikallinen suolaa
3 ruokalusikallista oliivi- tai rypsiöljyä
6 dl vehnäjauhoja

Vehnä voidaan korvata joko kokonaan tai osittain myös muilla jauhoilla. Kokeile, niin löydät sinulle parhaan vaihtoehdon.

Taikinaan voidaan sekoittaa myös pieniksi paloiksi pilkottuna esimerkiksi aurinkokuivattuja tomaatteja, oliivia, valkosipulia jne. oman maun mukaan.

VALMISTUS
  1. Ota riittävän tilava kulho, jossa taikina mahtuu kohoamaan
  2. Mittaa pohjalle ”kädenlämpöinen” vesi (hiiva tarvitsee toimiakseen sopivan lämpötilan)
  3. Sekoita hiiva veteen
  4. Sekoita joukkoon suola, öljy, sekä mahdolliset ”mausteet” (tomaatti, oliivi jne.)
  5. Lopuksi sekoita jauhot niin, että taikinasta tulee erittäin kiinteää
  6. Anna taikinan kohota pyyhkeen alla kulhossa, lämpimässä paikassa vähintään puoli tuntia
  7. Jaa taikina sopivan kokoisiin paloihin ja taputtele ne haluamaasi muotoon. Tasaisen paistumisen varmistaaksesi tee leivistä sopivan ohuita

Mikäli paistat grillissä

  • Sytytä grilli ja pistä pizzakivi lämpiämään noin 10-15 minuutiksi ½ -teholla
  • Nosta leivät kivelle, jauhoja tai rasvaa ei tarvita
  • Paista grillin tehosta riippuen noin ½ tai ¾ -teholla, kunnes leivän pinta on kauniin ruskea, noin 20 minuutista puoleen tuntiin.
  • Paista aina kansi suljettuna!

Mikäli paistat uunissa

  • Pistä kylmä kivi uuniin ja aseta lämpötilaksi 225 astetta
  • Uunin lämmettyä nosta leivät kiven päälle
  • Paista, kunnes leivän pinta on kauniin ruskea

Mikäli haluat leipiin rapean kuoren, ”voitele” ne vedellä ennen paistamista ja jäähdytä peittelemättömänä. Mikäli taas haluat leipiin pehmeämmän pinnan, älä ”voitele” niitä vedellä ja jäähdytä ne esimerkiksi pyyheliinalla peitettynä.

Tilaa Hukka Pizzakivi verkkokaupasta »